Diskusia k novému zákonu o službách zamestnanosti pokračuje

20.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) – Poslanci Národnej rady (NR) SR pokračujú aj dnes v diskusii k návrhu novely zákona o službách zamestnanosti. Tá sa v súčasnosti nachádza v parlamente v druhom čítaní. Predkladateľ zákona, ministerstvo práce, chce právnou normou pomôcť zvýšeniu zamestnanosti na Slovensku. Opozícia však kroky rezortu spochybňuje a tvrdí, že budú mať negatívne dosahy na zamestnanosť na Slovensku.
Podľa nezaradenej poslankyne Jany Žitňanskej novela ohrozuje chránené dielne a prináša riziko korupcie. "Mnohé chránené dielne a chránené pracoviská zaniknú," podotkla Žitňanská v úvode piateho rokovacieho dňa 16. schôdze NR SR.
Do rozpravy je prihlásených ešte niekoľko poslancov. Novela okrem iného prináša nový príspevok na udržanie pracovných miest či ruší povinnosť nezamestnaných hlásiť sa každý mesiac na úradoch práce. Vytvára tiež na úradoch práce výbor, ktorý bude posudzovať prideľovanie príspevkov, na ktoré nie je právny nárok.
Na zákonodarcov dnes čaká tiež séria návrhov z dielne ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD). Novelou o psoch chce šéf agrorezortu sprísniť držanie psov takých plemien, ako aj ich krížencov, ktoré pre svoje vlastnosti môžu pri útoku na človeka alebo zviera ohroziť vážnym spôsobom jeho zdravie alebo život.
Plénum má riešiť aj novelu upravujúcu možnosti Slovenského pozemkového fondu nadobudnúť pozemky, ktoré boli predmetom úveru. Novela má tiež umožniť následne nimi disponovať najmä na účely reštitučných plnení. Na rad príde aj zjednodušenie postupov pri uznávaní a zmene hraníc poľovných revírov či priebehu zhromaždení vlastníkov poľovných pozemkov. Poslanci majú ďalej hovoriť o transformácii pozemkových spoločenstiev bez právnej subjektivity na spoločenstvá s právnou subjektivitou. Snemovňa by sa mala dostať už aj k poslaneckým návrhom.
 

Vyberte región